Всі знають, що через погіршення погодних умов і скорочення світлового дня, з 1 жовтня для водіїв діє обов’язкове правило ПДР про денні ходові вогні поза населеними пунктами. Однак вже з 1 травня воно, як і зазвичай, припиняє свою дію. Відповідно, штрафів за те, що водій не включив фари за містом, не буде.

Отож, в Національній поліції нагадали, що від сьогодні, 1 травня 2023 року, для українських водіїв стає недійсним правило обов'язкового увімкнення на авто денних ходових вогнів або, у разі їх відсутності, ближнього світла фар вдень під час руху поза населеними пунктами.

Це стосується всіх транспортних засобів, зокрема й двоколісного транспорту.

Про це йдеться у пункті 9.8 Правил дорожнього руху України.

“З 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар”, – написано у ПДР.

До слова, правило, що дозволяє не вмикати ближнє світло чи ходові вогні в денний час з 1 травня по 1 жовтня, було встановлене з метою підвищення безпеки на дорогах в умовах обмеженої видимості восени та взимку. Тому з 1 травня по 1 жовтня не ввімкнене ближнє світло чи ходові вогні у денний час не вважається порушенням ПДР.

В Поліції також нагадали, що згідно із п. 19.1 ПДР, у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості незалежно від ступеня освітлення дороги, а також у тунелях на транспортному засобі, що рухається, повинні бути ввімкнені такі світлові пристрої:

а) на всіх механічних транспортних засобах - фари ближнього (дальнього) світла;

б) на мопедах (велосипедах) і гужових возах (санях) - фари або ліхтарі;

в) на причепах та транспортних засобах, що буксируються, - габаритні ліхтарі.

В умовах недостатньої видимості на механічних транспортних засобах дозволяється замість фар ближнього (дальнього) світла ввімкнути протитуманні фари.

Читайте також:

Космічний прибулець: в Україні з'явився рідкісний кросовер Lamborghini з незвичайним тюнінгом

Українець перетворив "Запорожець" на справжній будинок на колесах. Можна переїжджати з міста до міста

Підскочать на 10 гривень за літр: водіїв попередили про подорожчання палива