Усі водії знають, що відповідно до Правил Дорожнього Руху користуватися ременем безпеки мають як водії, так і пасажири автомобіля. При цьому вимога поширюється як на пасажирів, хто сидить на передньому сидінні, так і тих, хто сидить на задніх сидіннях. А ось відповідальність за порушення, як виявилося, також повністю на водію.

Так, водій несе персональну відповідальність не лише за те, що сам не користується поясом безпеки, а й за те, що перевозить пасажирів, які не пристебнуті цим засобом захисту, тому може бути оштрафований поліцією.

Про це нагадує ресурс uamotors.

Слід зазначити, що п.п.5.1.б ПДР зобов'язують пасажира під час пересування транспортним засобом користуватися ременями безпеки.

Водночас, згідно з п.п.2.3 ПДР, водій повинен використовувати ремені безпеки та не перевозити "незахищених" пасажирів.

Якщо пасажир авто чомусь відмовляється пристібатися, водій просто не має права починати рух.

За порушення цих правил ч.5 ст.121 КУпАП передбачає штраф у розмірі 510 грн., який може отримати як сам водій-порушник, так і легковажний пасажир.

Якщо факт перевезення пасажира, не пристебнутого поясом безпеки, виявить поліція при оформленні дорожньо-транспортної пригоди, водій може отримати висновок на строк від трьох до 10 років, залежно від наслідків.

Читайте також:

Простіше продати машину: автомобілістів попередили про десятитисячні штрафи. Будьте уважні

Вийшов на вулицю та отримав штраф на 850 гривень: в Україні каратимуть пішоходів по-новому

Сів на мопед і отримав штраф у 40 тисяч: українцям розповіли про небезпеку

Готуйте 17 тисяч гривень: як штрафуватимуть за катання на електросамокатах