Ні для кого не секрет, що зараз автопром СРСР викликає в автолюбителів неоднозначну реакцію. Ще б пак, тільки про Запорожця було вигадано понад сотню анекдотів. Тим часом радянська епоха явила світові низку вельми незвичайних та дивовижних авто. Один з них – компактний легковий автомобіль індивідуального користування ІЖ-ТЕ.

І справді, ІЖ-ТЕ це був дуже незвичайний для радянського автопрому автомобіль.

Перспективний ІЖ – ВНДІТЕ, що з'явився наприкінці 1960-х, або як його ще називали, «Тешка» своєю зовнішністю кардинально відрізнявся від загальноприйнятої для радянських легковиків, концепції.

Автомобіль отримав пластиковий кузов, зсувні двері та був побудований на основі однієї з моделей "Москвича".

Однак найнезвичайнішим елементом автомобіля стала незвичайна схема відчинення дверей. Їх було дві, і обидві зрушували назад. Направляючі, якими їздили двері, знаходилися на даху і були прикриті пластиковими накладками.

Важко сказати, що спонукало інженерів на таке складне рішення. Втім, завдяки такому рішенню дверні отвори вийшли широкими і пролізти на задній ряд сидінь було значно простіше, ніж у Запорожці.

Крім того, задні двері відчинялися вгору, а оригінальні задні ліхтарі конструктори розташували з боків стійок. Тут вони явно зазирнули у далеке майбутнє.

Читайте також:

Жаль, не для України: як виглядав ЗАЗ "Таврія", який робили тільки для іноземців

Навіть зараз би на нього заглядалися: як виглядав рідкісний кабріолет ВАЗ "Сіфер"

Просять 600 тисяч гривень: як виглядає унікальний "горбатий" ЗАЗ, зроблений за спецзамовленням