Всі власники автомобілів знають, що згідно з чинним законодавством, кожен водій в Україні повинен оформити страховий поліс на своє авто - автоцивілку. Цей вид страхування є обов'язковим і це закріплено в Законі України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів". Водночас з кожного правила є свої винятки.

Для того, аби уникнути штрафу у розмірі 425 грн в 2023 році за відсутність автоцивілки, українці, які мають автомобіль, обов'язково повинні її оформити.

Однак, деякі водії можуть не платити за автострахування. Про це інформує Український ветеранський фонд.

Так, згідно з чинним законодавством України передбачено звільнення від оформлення обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності таких категорій громадян, як:

  • учасники бойових дій;
  • потерпілі учасники Революції гідності;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • особи з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами;
  • особи, що керують транспортним засобом, що належить особі з інвалідністю I групи, у її присутності.

Під пільги потрапляють машини за:

  • право власності;
  • договору підряду;
  • договори про оренду.

Разом з тим, довіреність на керування автомобілем не підходить для звільнення від оформлення автострахування, наголошують у фонді та нагадують, що пільга від держави є персоналізованою.

Тому, якщо пільговим автомобілем керуватиме особа, яка не має статусу учасника бойових дій, то потрібно оформити "автоцивілку". В іншому випадку, працівники Патрульної поліції матимуть право на законних підставах виписати штраф, а оплата збитків, постраждалих буде відбуватися коштом такого водія.

Довідка:

  • Автоцивілка, вона ж - ОСЦПВ (обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності) — вид автомобільного страхування, який покриває відповідальність власника поліса перед третіми особами. Тобто у випадку аварії збитки, завдані потерпілій стороні, будуть повністю чи частково компенсовані страховою компанією. Це дозволяє винуватцю уникнути великих витрат. Проте своє авто йому доведеться ремонтувати власним коштом.

Читайте також:

Його називали "Чорний спокусник": як виглядав унікальний Москвич зі знімним дахом

Її називають "Даною": в Україні продають дуже рідкісний ЗАЗ "Таврія". Просять лише тисячу доларів. Фото

Називався "гарячий листоноша": як виглядав дуже незвичайний "горбатий" ЗАЗ