Потребу паливу Україна зможе забезпечувати протягом 10 – 30 днів, якщо раптом припиняться постачання нафти та нафтопродуктів.

Про це заявив заступник міністра енергетики України Микола Колесник під час круглого столу щодо формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в Україні, який відбувся у парламентському Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

"Створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів – ще одна відповідь на виклик, який поставила перед країною війна. Сьогодні у разі припинення надходжень нафти та нафтопродуктів потреба в них країна зможе задовольняти протягом не більше 10-30 днів за рахунок власного видобутку та запасів. Цього критично мало, враховуючи всю підступність ворога, з яким ми маємо справу, не можна виключати ризику чергової спроби позбавити нас палива", - заявив Колесник.

При цьому заступник міністра зазначив, що створення запасів нафтопродуктів є важливим елементом енергетичної незалежності країни та передбачає формування мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів в обсязі до 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 дня середньодобового внутрішнього споживання на випадок виникнення непередбачених ситуацій.

Тим часом директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко раніше висловив побоювання з приводу того, що протягом опалювального сезону росіяни знову можуть здійснювати ракетні удари по енергосистемі України, зокрема, у жовтні та листопаді 2023 року.

"Моя гіпотеза така: росіяни будуть накопичувати ракети все літо, а потім спробують повторити такі ж атаки, як минулого року. Тобто це буде наступного опалювального сезону, жовтень і листопад.

Так, з одного боку, у нас буде більше готовності, ми краще розуміємо, що відбувається, і значно краще підготуємося – і ППО, і фізичний захист – це так, але з іншого боку, для мене на сьогоднішній день очевидно, що відновити міцність енергосистеми важким обладнанням до наступного сезону ми, швидше за все, не встигнемо", - зазначив він.

Читайте також:

Паніка у Кремлі: Пісків почав загрожувати через далекі безпілотники, які отримає Україна

Шість поширених помилок, через які ви залишитеся без урожаю помідорів

Він називався "Снага": як виглядав рідкісний ЗАЗ, який був схожий на іномарку