Уряд України вніс зміни до процедури проходження техогляду автотранспортом з метою підвищення безпеки на дорогах країни та припинення зловживань, які здійснюють під час техогляду, пов'язаних із пасажирським та вантажним транспортом. Нові правила проходження техогляду було прийнято у травні цього року.

Докладніше про те, які автомобілі обов'язково мають пройти техогляд, інформує Обозреватель.

За новими правилами, техогляд стане обов'язковим для транспортних засобів, що використовуються для перевезення вантажів або пасажирів та автомобілів, що працюють у таксі. Також обов'язковий техогляд торкнеться легкових автомобілів віком від двох років, колісних тракторів, а також техогляду підлягатимуть спеціалізовані транспортні засоби, включаючи автокрани, технічну та медичну допомогу та інше.

За новими правилами техогляд стане обов'язковим для наступних типів транспортних засобів:

- великі вантажні автомобілі старше року; - періодичність проходження ТО для них встановлюється один раз на рік;
- автобуси, у користуванні яких більше двох років – один раз на 6 місяців;
- вантажопасажирські автомобілі вагою до 3,5 тонн та віком понад два роки – раз на 2 роки;
- легкові автомобілі, що використовуються в таксі та старше двох років – раз на рік;
- колісні трактори у користуванні більше двох років – раз на 2 роки;
- спеціалізований автотранспорт (транспорт для усунення аварій та прибирання, автокрани, пожежні автомобілі, автомобільні вежі, сміттєвози, технічна та медична допомога) – один раз на рік;
- колісно-транспортні засоби для транспортування небезпечних, токсичних та легкозаймистих вантажів – один раз на рік з моменту виготовлення, а потім кожні 6 місяців.

Ці зміни щодо техогляду транспортних засобів націлені на забезпечення безпеки українських доріг та запобігання зловживанням з боку перевізників. Зміни щодо техогляду матимуть обов'язковий характер після трирічного перехідного періоду.

Важливо сказати, що найчастіший техогляд є нормальною практикою в Європейському союзі. Тому українцям слід звикати до щорічного техогляду транспортних засобів.

Читайте також:

Усі думали, що це іномарки: як виглядали найрідкісніші "Запорожці", про які мало хто знав

Є "Жигулі" та "Нива": у лісі виявили цілий цвинтар радянських автомобілів

Усередині схожий на іномарку: українець продає унікальний позашляховик ЛуАЗ для полювання та риболовлі