Всі автовласники та водії знають, що ПДР не можна виїжджати на дорогу без автоаптечки, працездатного вогнегасника та аварійного знака (миготливого червоного ліхтаря). Всі знають, що вони мають бути, і при цьому багато хто впевнений, що штраф за їх відсутність не передбачено, оскільки немає відповідного закону, який передбачає покарання за цей вид порушення. У цьому й помилка.

І справді, у Правилах дорожнього руху України прописано, що водій під час зупинки співробітником поліції має дати можливість перевірити комплектність свого транспортного засобу. Більшість водіїв і поліцейські розуміють, що йдеться про аптечку, знак аварійної зупинки та вогнегасник.

Одну із реальних історій на дорозі повідомив Дорожній адвокат .

Так, поліцейські зупинили водія, який дотримувався правил дорожнього руху. Після перевірки документів поліцейські вимагали пред'явити вогнегасник, аптечку та знак аварійної зупинки. Хоча водій виконував правила дорожнього руху та мав усі перелічені предмети при собі, поліція вирішила перевірити термін дії аптечки та справність вогнегасника.

На жаль, виявилось, що вогнегасник не працює. У результаті водію було складено протокол за порушення пункту 31.4.7 правил дорожнього руху, що передбачає штраф за "керування транспортним засобом з непрацюючим вогнегасником".

Згідно з цим пунктом, у водія має бути працюючий вогнегасник під час руху дорогами України. У примітках до цього пункту також зазначено, що тип та кількість вогнегасників мають відповідати нормам, а вогнегасники, розміщені у транспортному засобі, мають бути сертифіковані відповідно до вимог закону.
Проте, згідно зі статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), відповідальності за непрацюючий вогнегасник не передбачено. Таким чином, поліція може лише винести попередження за це порушення відповідно до статті 125 КУпАП.
Після судового розгляду було встановлено, що керування автомобілем без аптечки та працюючого вогнегасника, призначеного для конкретного типу авто, заборонено законом. Проте, згідно з КУпАП, відповідальності за непрацюючий вогнегасник не передбачено. Таким чином, поліція може лише попередити водія за це порушення відповідно до статті 125 КУпАП.

Читайте також:

Простіше продати машину: автомобілістів попередили про десятитисячні штрафи. Будьте уважні

Вийшов на вулицю та отримав штраф на 850 гривень: в Україні каратимуть пішоходів по-новому

Сів на мопед і отримав штраф у 40 тисяч: українцям розповіли про небезпеку

Готуйте 17 тисяч гривень: як штрафуватимуть за катання на електросамокатах