За минулі два тижні липня всі автомобілісти вже звикли до думки, що замість податку в 7% на всі види пального з 1 липня 2023 року діє 20% ПДВ. До того ж буде відновлено скасований акциз на пальне та акциз на бензин – він повернеться до ставки 213 євро за тисячу літрів, для дизпалива – 139,5 євро, для автомобільного газу залишиться на рівні 52 євро. Тому багатьом українцям потрібно буде вирішити питання на кшталт Шекспіра: їздити чи не їздити.

Якщо рахувати прямо пропорційно, то бензин має подорожчати на 11,2 грн/л (з 47,17 до 58,35 грн/л), дизпаливо – на 7,7 грн/л (з 47,43 до 55,10 грн/л) л), а автогаз – на 2,6 грн/л (з 21,77 до 24,40 грн/л).

Ось тільки експерти впевнені, що поки що вартість бензину не підніметься вище за 4 грн/л, адже на це є серйозні причини. По-перше, сьогодні ринок заповнений під зав'язку, а по-друге, впала вартість нафти на світовому ринку, тож нафтотрейдери змушені продавати паливо дешевше.

А ось директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн вважає, що мережі АЗС будуть змушені "прикрутити" свої націнки, щоб не злякати покупців.

"Оптовий ринок почав зростати ще наприкінці червня. За бензином ціни зросли на 7,74 грн за літр, дизпаливом — майже на 7 грн. Тобто в цьому ринку вже є нові податки, і можна їх проектувати на майбутні роздрібні ціни", - сказав він.

За підрахунками експерта, за перший тиждень дії нових податків бензин А-95 у роздробі вже подорожчав на 3,01 гривні в середньому до 47,90 гривні, дизпаливо подорожчало на 3,45 гривні до 46,86 гривні та скраплений газ подорожчав на 1 47 до 23,39 гривні за літр.

Куюн вважає, що на початку серпня пальне в Україні продаватиметься вже за новими акцизами і ціни стабілізуються.

Він також вважає, що є великі ризики того, що значна частина податків, яку закладають у вартість пального, не потрапить до держбюджету через те, що повернулися схеми, що діяли раніше, з "оптимізації оподаткування".

Читайте також:

Торкнеться тисяч українців: які будуть проблеми у тих, хто їздить електросамокатами та моноколесами. Мало не здасться

Готуйте 17 тисяч гривень: як штрафуватимуть за катання на електросамокатах

Дід ховав її 30 років: у покинутому гаражі знайшли "Волгу" у заводському стані. Онуки й не знали