Вже найближчим часом ціни на бензин можуть піднятися одразу на 4 гривні, переваливши стелю 50 гривень за літр.

Як повідомляє Оглядач , таким прогнозом поділився генеральний директор однієї з паливних мереж Леонід Косянчук. Зокрема, за його словами, таке зростання цін торкнеться бензину А-95.

"Група "Приват" вже на 1 грн піднялася, до сьогодні трималися на старих запасах, перегляду маржі та за рахунок систем лояльності, але з цим уже покінчено. Ніхто нікуди не подінеться, ціни підвищать. У нас 98% палива надходить за імпортом, а податки сплачуються на кордоні", – зазначає Косянчук, додаючи, що в результаті вартість А-95 може сягнути близько 51,5-52,5 грн за літр.

Його побоювання поділяє й інший учасник ринку – засновник Prime Group TM Дмитро Леушкін.

"Звичайно, 60 гривень поки не трапиться, але 55 цілком уже відчувається... Червневе паливо, "доноподаткове", вже закінчується, а ціноутворення липня просто в іншій площині, на кілька поверхів вище лежить", - упевнений Леушкін.

Нагадаємо, раніше аудитор Михайло Крапивко прогнозував, що зростання вартості літра потягне вгору ціни на продукти харчування та інші товари. За його прогнозами вартість палива стабілізується на рівні 55-60 грн за літр 95 бензину.

Як відомо, з 1 липня 2023 року податки на пальне в Україні повернулися на довоєнний рівень. Верховна Рада ухвалила закон ще у вересні 2022 року. Акциз на бензин зріс більш як удвічі, до 213 грн. за 1000 л; акциз на дизпальне – на 40%, до 139,5 грн.

Читайте також:

Готуйтесь до несподіваних гостей: перевірка лічильників води стала обов'язковою. Хто заплатить і скільки

Доведеться оплачувати власним коштом: хто залишиться без допомоги на оплату комунальних послуг

Буде "ламати" шість днів поспіль: українців попередили про небезпечну магнітну бурю