Автомобільне паливо в Україні суттєво подорожчало на початку липня, і зараз ціни на нього продовжують зростати. Це пов'язано насамперед із поверненням до довоєнних ставок ПДВ та акцизних податків на пальне.

Проте подорожчання відбувається досить плавно.

"Дуже добре запаслися компанії у травні-червні, деякі великі оператори купили десь двомісячний запас", - сказав у коментарі "Апострофу" директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Очевидно, що за ці партії палива заплатили ще з урахуванням старих акцизів, і підвищення роздрібної ціни поки що відіграє лише ПДВ. Але вже нові поставки оплачуватимуться з новими акцизами, і отже ціни на АЗС зростуть ще більше.

За словами Сергія Куюна, зараз подорожчання в основному відбувається в економ-сегменті: "Якщо раніше різниця між мінімальною та максимальною ціною (одного літра) була 5 гривень і навіть більшою, то зараз вона скоротилася до 2 гривень, а іноді й менше. Це говорить про те, що напруга зростає, і що найближчим часом ми побачимо нову хвилю підвищення, яке вже більше нестиме на собі ефект від нового акцизу".

Експерт додає, що особливо подорожчання буде помітним для бензину, оскільки саме на нього найбільше виріс акциз.

Окремо треба сказати кілька слів про скраплений газ. Він також подорожчав з 1 липня, але не настільки значно, як бензин та дизпаливо. Так, наприкінці червня автогаз коштував у середньому по країні близько 22 гривень/літр, а в перший тиждень липня – 23,4 гривні/літр.

Упродовж місяця газ ще трохи подорожчав, проте останнім часом ціни на нього стабілізувалися. 26 липня ціна одного літра скрапленого газу в середньому в Україні становила 23,45 гривні.

Такий тренд можна пояснити тим, що з 1 липня для автогазу підвищився лише ПДВ, – довоєнний акциз на нього у розмірі 52 євро на тонні повернули, нагадаємо, ще у вересні 2022 року.

Читайте також:

Не встигають тікати: новий і потужний удар по Севастополю. Росіяни в паніці

Краще бути готовими: українцям розповіли про аварійні відключення електрики

І не лише Різдво: Зеленський підписав указ про перенесення дат важливих свят. Таблиця