Як повідомляє «ТСН» у 2023 році обов'язковому технічному огляду в Україні підлягають такі види транспортних засобів:

Великі вантажівки старші за рік - раз на рік.

Автобуси, що знаходяться в експлуатації понад 2 роки - 1 раз на 6 місяців.

Вантажні та легкові автомобілі масою до 3,5 тонн, яким понад 2 роки – один раз на 2 роки.

Легкові автомобілі, що використовуються для роботи в таксі старше 2 років – один раз на рік.

Колісні трактори, що експлуатуються понад 2 роки - 1 раз на 2 роки.

Спеціалізовані автомобілі (автомобілі для ліквідації аварій та прибирання, автокрани, пожежні машини, автовишки, сміттєвози, технічна та медична допомога) – щорічно.

Колісні транспортні засоби, що використовуються для перевезення небезпечних, отруйних та легкозаймистих вантажів - один рік з дня виготовлення транспортного засобу і надалі кожні 6 місяців.

Ось деякі ключові моменти, пов'язані з обов'язковим технічним оглядом:

Нові автомобілі та причепи, що використовуються для комерційних перевезень, але термін служби яких не перевищує 2 років, звільняються від технічного огляду.

За результатами огляду буде складено електронний протокол, а інформацію буде внесено до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Під час технічного огляду вестиметься відеозапис для мінімізації корупційних ризиків.

Доступ до відеоматеріалів надаватиметься на запит відповідним органам, органам місцевого самоврядування, фізичним та юридичним особам.

Частиною змін також стане виконання вимог щодо перевірки технічного стану транспортних засобів, встановлених Директивою ЄС 2014/45/ЄС.

Будуть штрафи за пропущений техогляд, різні штрафи за невчасне техобслуговування, повторні порушення та порушення з боку посадових осіб.

До необхідних документів для технічного огляду належать технічний паспорт транспортного засобу, паспорт громадянина України (для представника), довіреність (для фізичної особи), копія свідоцтва про державну реєстрацію (для юридичної особи). Важливо, що перелік документів може змінюватись в залежності від призначення, типу та власника транспортного засобу.

Читайте також:

Ваш борщ буде просто чарівним: рецепт маринованих буряків по-болгарськи

Огірки зростатимуть до пізньої осені: ось чим треба їх підгодувати у серпні

Зверніть увагу на свою постіль: названа прихована ознака раку, яку багато хто ігнорує