У липні ціни на пальне в Україні зросли помірно, приблизно на 4 грн, що виявилося нижчим за прогнози експертів. Проте директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн прогнозує подальше підвищення цін на пальне до кінця серпня через глобальне зростання цін на нафту та нафтопродукти.

Про це пише «glavred»

Куюн пояснює, що торговці паливом йшли на розрахунковий ризик, імпортуючи значну кількість палива до України у червні та травні. У серпні він прогнозує напружену ситуацію на паливному ринку, де ціни на бензин потенційно можуть сягнути 55 грн за літр, а дизпаливо — близько 53-54 грн.

Він розбирає фактори, що сприяють зростанню цін, зазначивши, що до базової вартості палива включено ПДВ та умовні акцизи. Враховуючи, що світові ринкові ціни на нафту та нафтопродукти коливаються від 75 до 85 доларів за барель і, за прогнозами, продовжуватимуть зростати, українці, ймовірно, відчують вплив більш високих цін на паливо.

Куюн прогнозує, що протягом місяця ці фактори призведуть до додаткового зростання цін на пальне в Україні на 5 грн.

Контекст цін на пальне в Україні включає різноманітні зміни політики. З початком війни з Росією Верховна Рада скасувала акцизи на нафтопродукти та знизила ПДВ із 20% до 7%. Проте з 1 липня 2023 року було відновлено довоєнні податкові ставки. Акцизи на бензин збільшились зі 100 євро до 213,5 євро за 1000 літрів, а акцизи на дизельне паливо зросли зі 100 євро до 139,5 євро.

Віце-прем'єр-міністр економіки України Юлія Свириденко також визнала зміну цін, заявивши, що у липні очікується зростання цін на бензин у середньому на 11 гривень, а на дизельне паливо – на 8 гривень.

Читайте також:

Магнітні бурі у серпні та вересні: названі дати найпотужніших ударів

Швидкість була понад 200 км/год: під Києвом Hyundai влетів у Skoda. Ось що залишилося від машин

Прицмокуватимете від задоволення: рецепт молодих помідорів на сковороді в сирному клярі зі сметаною