Кажуть, власність зобовязує. Тож власники автомобілів віком до 5 років та вартістю від 375 мінімальних зарплат – 2 512 500 грн і більше, мають сплатити податки за свої авто.

Така вимога прописана у статті 267 Податкового кодексу України.

Під транспортний податок підпадають 225 моделей таких марок як:

  • Porsche;
  • Tesla;
  • Toyota;
  • Land Rover;
  • Lexus;
  • Bentley;
  • Jaguar;
  • BMW;
  • Mercedes-Benz.

З детальним переліком моделей можна ознайомитись за посиланням.

Що стосується суми, то наразі ставку транспортного податку встановлено на рівні 25 тис. грн у календарний рік за кожен автомобіль, який підпадає під оподаткування.

"За ті автівки, які були придбані упродовж року, податок необхідно сплачувати, починаючи з місяця, коли водій отримав право власності — здійснено реєстрацію. Якщо машину придбали протягом року, декларацію потрібно подати упродовж місяця з дати виникнення права власності на транспорт, а податок необхідно сплатити, починаючи з місяця, коли виникло таке право", – повідомляють податківці.

Штрафи за несплату податку

У разі, якщо податок на розкіш не сплатити за 60 днів, його розмір зросте. Якщо за перші 90 днів — доплюсують 10% до штрафу, після 90 днів — вже 20%. Якщо зовсім не платити, то авто чи інше майно можуть арештувати під “податкову заставу”.

При цьому власник зможе надалі користуватися машиною, проте продати чи подарувати її не зможе. Податкова може забрати авто, продати його, а з вирученої суми отримати платіж, повернувши здачу власникові. Зазвичай до такого розвитку подій не доходить і боржники після податкової застави самі платять за рахунками.

Якщо авто купили посеред року

У такому разі суму податку поділять. Наприклад, якщо транспорт продали у травні, необхідно сплатити за п’ять місяців, а новому власнику – решту. 25 тисяч потрібно поділити на 12 та помножити на п’ять. Отримана число — 10,4 тисяч — буде сумою податку.

Якщо авто вкрали, то платити не потрібно. Лише треба довести, подавши заяву до поліції, яка внесе інформацію у реєстр.

Читайте також:

Як виглядав 6-метровий лімузин Запорожець, у якому був холодильник та телевізор. Рідкісні фото

Як виглядала перша маршрутка для села від ЗАЗ: розвозила людей по фермах

У Європі продають рідкісний український позашляховик часів СРСР. Просять 16 тисяч євро.

У мережі показали моделі рідкісних ЗАЗ, які були схожі на іномарки .