Як припускають експерти, ціни на бензин, дизельне паливо та автогаз в Україні можуть значно зрости з 1 липня внаслідок збільшення податку на додану вартість (ПДВ) на паливо до довоєнного рівня 20%. Можливе зростання цін на бензин на 10-11 грн/л, на дизельне паливо – на 7-8 грн/л та на автогаз – на 3,5-4 грн/л.

Докладніше про це інформує Обозреватель.

У той же час, на найближчі тижні ціни навряд чи значно змінюватимуться, враховуючи поточний профіцит нафтопродуктів на ринку. За минулий тиждень оптова вартість знизилася на більш ніж 1 грн/л.

Однак подальша перспектива залежатиме від того, чи продовжать дію законопроекту про скасування акцизів та 7% ПДВ. Якщо законопроект залишиться чинним, то з 1 липня ціни на пальне стануть набагато вищими, що суттєво вплине на бюджет громадян України. Таким чином, збільшення ПДВ на паливо до 20% може стати ще одним серйозним випробуванням для населення країни, яке вже зіткнулося з багатьма економічними проблемами.

Крім того, експерти звертають увагу на те, що поки що не встановлено, як податкові зміни вплинуть на рітейлерів, постачальників та дистриб'юторів, які зараз працюють на ринку палива в Україні. Зі збільшенням ПДВ, ймовірно, зросте вартість закупівлі палива, що може призвести до подальших проблем із цінами на роздрібному рівні.

З іншого боку, експерти зазначають, що зараз на ринку спостерігається профіцит нафтопродуктів, що є гарною новиною для споживачів. Проте, довгострокові перспективи неясні, і варіантів розвитку подій може бути кілька.

Таким чином, з 1 липня в Україні очікуються серйозні зміни у цінах на пальне, які можуть суттєво вплинути на населення країни та на рітейлерів, постачальників та дистриб'юторів. Ситуація на ринку палива поки що не стабільна, і подальший розвиток подій залежатиме від багатьох чинників. Проте вже зараз ясно, що збільшення ПДВ до 20% на паливо може стати серйозним викликом для країни та її громадян.

Читайте також:

Готуйте банківські картки: водіїв попередили про сюрпризи на дорогах. Прийде платити

Під ногами навіть є килими: у Полтаві продають "Чайку", де їздив Єльцин

Які машини заборонять в Україні: доведеться відмовитись від поїздок