В Україні зроблено спробу воскресити легендарний автомобіль минулих років – Запорожець ЗАЗ-965, який випускали у 1960-1969 роках на Запорізькому автомобільному заводі. Машина набула сучасного вигляду, але зберегла характерні стилістичні акценти 1960-х років.

Так, Роман Прядько – випускник Харківського автодорожнього університету показав, як міг би виглядати "Запорожець" сьогоднішніми дорогами.

Сучасний "Запорожець" отримав назву ZAZ-965-NewERA. При цьому "горбатий" "Запорожець" Прядко близький за духом таким автомобілям як Fiat 500, Citroеn C3 Pluriel, Mini Cooper Hatch III, Volkswagen Beetle III.

Судячи з оприлюднених фото, оновлений "Запорожець" зберіг традиційний дизайн, його відрізнятимуть новітні характеристики.

Так, двигун планується переставити із задньої частини на передню, що звичніше для автопрому. Компонувальна схема проекту також має на увазі кілька варіантів силових установок: як ДВС, так і електромотори з літій-іонними батареями для нового "Запорожця".

Також відомо, що новий "Запорожець" отримає компактні розміри (висота 3 825 мм, ширина 1 630 мм, висота 1 550 мм), проте новий ЗАЗ все одно буде помітно більший за радянський оригінал.

У сучасному салоні передбачено 5 місць, але три задніх – по суті, дитячі. А ось багажник ZAZ-965-NewERA буде досить містким.

Залишається сподіватися, що такий цікавий автомобіль ми все ж таки побачимо на дорогах. І якщо не в масовій кількості, то хоча б у рідкісних екземплярах.

Читайте також:

Справжній монстр: навіщо було збудовано величезний тепловоз на автомобільних колесах. Фото

Справжня "барбухайка": українець продає саморобний легковик за 2 тисячі доларів. Фото

Називався "колгоспник": як виглядав "Москвич", який робили для мешканців села. Фото