У наші дні таким типом автомобільного кузова, як мікроавтобус, нікого не здивуєш. Однак наприкінці 1950-х років поява на дорозі компактного маленького автобуса, в якому сидять близько десятка пасажирів, викликала у радянських людей загальне здивування та захоплення. Про один із них і згадаємо.

Так, мікроавтобус, який іноді називають Москвич-А9, зробили наприкінці 1950-х. По суті, ця восьмимісна машина була першим радянським мінівеном.

Її спроектували на базі агрегатів легкового автомобіля "Москвич 402" та окремих вузлів ГАЗ 21. Дякувати за такий варіант мікроавтобуса потрібно конструкторам В.І. Євлампова та І.А. Гладиліна.

Відомо, що мікроавтобус Москвич-А9 мав кузов, що несе, чотири двері (задні — двостулкові), лобове скло з двох половинок і вміщував до дев'яти пасажирів плюс 350 кілограмів вантажу.

На машині, побудованій в єдиному екземплярі, стояли двигун моделі "407", досвідчена 4-ступінчаста коробка передач, однотипна з застосовуваною на гоночному "Москвичі Г1-405".

Технічні характеристики:
Габарити: Д - 4050 мм, Ш - 2000 мм, В - 1810 мм
База - 2310 мм
Споряджена маса - 1500 кг
Робочим об'ємом - 1360 см³
Потужність - 45 к.с.
Максимальна швидкість - 100 км/год

Випущений 1957 року мікроавтобус Москвич-А9 успішно пройшов випробування, проте місця йому на конвеєрі не знайшлося. Перевагу віддали мікроавтобусу РАФ, який був більшим і ставився до класу автобусів.

Москвич-А9

Москвич

Москвич-А9

Що ж стосується долі побудованого в єдиному екземплярі Москвича-А9, то його чи то передали, чи продали на Московський Завод Автомобільних кузовів (згодом Московський Завод Спеціалізованих автомобілів — МЗСА) з ініціативи його директора К.Д.Дурнова, де використовувався у службового транспорту як мінімум до кінця 60-х років ХХ ст.

Подальша доля А9 невідома.

Читайте також:

Зараз би таких каталися до ночі: як виглядали рідкісні маршрутки "Запорожець". Круто робили

Жаль, не для України: як виглядав ЗАЗ "Таврія", який робили тільки для іноземців

За таку зараз дадуть мільйони: як виглядав рідкісний радянський позашляховик ВАЗ "Магістр"