В Україні існує суворе покарання за керування мопедом без посвідчення водія категорії "А1". Один із прикладів такого покарання – це штраф у розмірі 40 000 гривень та позбавлення прав на 5 років.

Докладніше про найдорожчий штраф для водія мопеда інформує сайт today.ua.

Повідомляється, що найдорожчий штраф для водія мопеда було ухвалено рішенням Малиновського районного суду міста Одеса у справі №521/9798/23.

Інцидент стався в березні 2023 року, коли патрульні поліціянти Одеси зупинили мопед Honda AF 35. Виявилося, що водій мопеда не мав посвідчення водія і не отримував його в сервісних центрах МВС, фактично, повністю проігнорувавши факт необхідності посвідчення водія при керуванні мопедом. До того ж водій мопеда вже притягувався до адміністративної відповідальності за таке правопорушення менше ніж рік тому.

Водій мопеда визнав свою провину в повному обсязі та суд визнав її доведеною, спираючись на протокол про адміністративне правопорушення та ухвалу про накладення штрафу. Суд врахував характер скоєного правопорушення, ступінь його суспільної небезпеки та особистість водія мопеда, внаслідок чого було винесено таке суворе рішення.

Таким чином, у кожного водія мопеда має бути відповідне посвідчення водія категорії "А1", і у разі його відсутності загрожує серйозне покарання. Крім того, важливо пам'ятати, що керування будь-яким транспортним засобом без прав може призвести до небезпечних ситуацій на дорогах і мати негативні наслідки для всіх учасників руху, а також без прав на мопед сідає не слід, оскільки це може по гаманцю вдарити за допомогою виписки штрафу.

Читайте також:

Вони їздять повітрям? Названо 10 популярних авто з найнижчою витратою палива

Торкнеться тисяч українців: які будуть проблеми у тих, хто їздить електросамокатами та моноколесами. Мало не здасться

Готуйте 17 тисяч гривень: як штрафуватимуть за катання на електросамокатах