В Україні, в період повномасштабного вторгнення Російської Федерації, запроваджено воєнний стан, що означає можливість вилучення транспортних засобів у громадян та підприємств для потреб Збройних сил України. Однак для вилучення транспортних засобів потрібне надання відповідного документа.

Адвокат Антон Маринич пояснив, кого та за яких умов можуть зобов'язати передати свій транспортний засіб для потреб української армії. Докладніше про те, чи можуть забрати транспортний засіб на потреби армії, інформує УНІАН.

За словами адвоката, передачу транспортного засобу на потреби армії можуть вимагати такі органи та організації:

  • центральні та місцеві органи виконавчої влади;
  • інші державні органи;
  • органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації;
  • залізниці, порти, пристані, аеропорти;
  • нафтобази, АЗС дорожнього господарства, підприємства, установи та організації, що займаються експлуатацією транспортних засобів;
  • громадяни, які є власниками автомобілів.

Важливо зазначити, що передача транспортного засобу можлива лише після отримання часткового вбрання, яке є розпорядчим документом голови місцевої держадміністрації. У цьому документі мають бути зазначені конкретні транспортні засоби, а також порядок, пункти та строки їх передачі. Передача транспортних засобів можливе лише в межах лімітів, встановлених для вилучення транспортних засобів.

Часткове вбрання підписується головою місцевої держадміністрації та керівником територіального центру комплектування та скріплюється їх печатками.

Адвокат зазначив, що будь-які інші документи, наприклад, накази керівників військкоматів, які нібито "наказують" про негайну передачу транспортного засобу, не є підставою для передачі транспортних засобів.

Читайте також:

Виглядають дуже грізно: Mazda показала пікапи для суворої бездоріжжя

Тримайтеся від них подалі: які машини не потрібно купувати на вторинному ринку

Була крутіша Lamborghini: як виглядав прототип радянського спорткара "Панголіна"