Мало хто знає, що з 1923 року до 1960 року завод "Комунар" (стара назва ЗАЗу) випускав виключно комбайни та сільгосптехніку. І лише 1960 року конструктори заводу отримали завдання розробляти легкові автомобілі.

Зовнішній вигляд ЗАЗ-966 "Запорожець" знайомий кожному українцю. Але процес створення автомобіля відомий не так широко і іноді з'являються нові фотографії ранніх прототипів.

Варто зазначити, що розробка цієї моделі автомобіля розпочалася у Запоріжжі практично одночасно з постановкою на конвеєр ЗАЗ-965 у 1960 році – навесні 1961 року.

Кузов прототипу явно ґрунтувався на Chevrolet Corvair 1950-х та ГАЗ-21. Авто вийшло дуже цікавим, але в результаті від проекту відмовилися через слабкий двигун - планувалося зупинити 27-сильний двигун від ЗАЗ-965А.

Концептуально перший 966-й не відрізнявся від попередника. Конструктори та дизайнери розуміли: компонування та й агрегатів жити у виробництві дуже довго. Але задню підвіску все ж таки модернізували, змінивши важелі і півосі і позбавивши автомобіль від характерної для 965-го криволапості задніх коліс. Підготували і модернізований 40-сильний мотор (стандартний форсували всього на 3 к.с.), який став серійним, щоправда, трохи згодом автомобіля. Але головне — новий триоб'ємний кузов, який нарешті зробив «Запорожець» схожим на нормальні, повноцінні автомобілі.

Читайте також:

Заради такого продають іномарки: як виглядає рідкісний ЗАЗ із причепом для подорожей

Стояв у гаражі з 90-х років: у Києві продають оригінальний ЗАЗ-968м лише за 280 доларів. Фото

Ідеально для перевезення картоплі у селі: як виглядав рідкісний автомобіль "Київ" на базі ЗАЗ