Усі українці знають, що чим більший відсоток тіньової економіки України, тим вищий рівень корупції. І це одна з найголовніших причин, чому Україну не беруть до Європейської співдружності. Так, наприклад, частка "тіні" у транспортній галузі становить близько 44%. Не дивно, що представники бізнесу ( Європейська Бізнес Асоціація) звернулися до Мінфіну та профільного Комітету ВРУ з проханням підтримати ухвалення законопроекту № 9083.

Так, зараз у Верховній Раді України обговорюється процедура державної реєстрації транспортних засобів, які скуповуються суб'єктами господарювання як товар для подальшого їх перепродажу.

Якщо законопроект №9083 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб'єктами господарювання, поставлених на облік у Головному сервісному центрі МВС" буде прийнятий, то це допоможе детенізувати ринок уживаних автомобілів та з кожної проданої такої машини бюджет отримуватиме додаткові надходження, що у сумі може принести мільйони гривень.

Зазначимо, що поточне законодавство зобов'язує автосалони та компанії, які торгують вживаними автомобілями, при викупі враховувати цей автомобіль як основний засіб для власного використання, реєструвати його у СЦ МВС та отримати довідку з ТЦК та СП про взяття транспортного засобу на військовий облік.

Законопроектом пропонується замість перереєстрації транспортного засобу з продавця на підприємство передбачити, що власник сам попередньо знімає з реєстрації транспортний засіб до передачі суб'єкту господарювання для подальшого продажу.

Введення цих норм не потребує фінансування з державного та місцевих бюджетів.

До речі, представники бізнесу визнали, скільки державний бюджет отримає від проданого уживаного авто на суму 600 тис. грн і виявили, що надходження становитимуть 19 800 грн. Тобто навіть кількасот автомобілів принесуть до бюджету мільйони гривень податками.

Таким чином, Європейська Бізнес Асоціація просить Мінфін та профільний Комітет ВРУ в межах компетенції підтримати ухвалення проекту Закону № 9083. Це буде реальним підтвердженням прагнення держави до боротьби з тінню в країні, яка, на жаль, за різними підрахунками все ж таки не зменшується і, в залежності від промисловості, становить до 30% і більше відсотка.

Читайте також:

Простіше продати машину: автомобілістів попередили про десятитисячні штрафи. Будьте уважні

Вийшов на вулицю та отримав штраф на 850 гривень: в Україні каратимуть пішоходів по-новому

Сів на мопед і отримав штраф у 40 тисяч: українцям розповіли про небезпеку

Готуйте 17 тисяч гривень: як штрафуватимуть за катання на електросамокатах