У Мережі вже неодноразово показували дуже рідкісні автомобілі, які планував колись випускати український ЗАЗ. Ще б пак, були часи, коли конструктори з України випускали чимало інноваційних автомобілів. При цьому багато моделей виглядали досить гідно і мало чим відрізнялися від аналогів закордонних. Принаймні в частині дизайну. Наприклад, тільки на базі "Таврії" були випробувані різні версії кузовів: рамні пікапи, фургони та холодильники, універсал із високим дахом, шасі під самоскиди тощо.

А ось про ЗАЗ-11025 "Таврія" із кузовом Ландо відомо взагалі не так багато. За чутками, всього було випущено три такі автомобілі, які зібрали наприкінці 1980-х на основі звичайних хетчбеків силами НТЦ ЗАЗ-Автотехніка.

Принаймні історики українського автопрому нагадують про три випущені екземпляри "Таврії ландо":

  • червоний (зараз у Києві);
  • бежевий (кілька років тому сплив у Македонії і був проданий до Естонії);
  • третій невідомого кольору буцімто був розбитий у краш-тестах невдовзі після виготовлення.

Зазначимо, що зробити повноцінний кабріолет з Таврії не змогли, оскільки сильно постраждала жорсткість і без того м'якого і неміцного кузова. Тому і вдалися до аналога кабріолету – кузова "ландо". Суть його полягає в тому, що над водієм та пасажиром частина даху залишається, а от над заднім рядом сидінь передбачався своєрідний тент, який можна було скласти, забезпечивши повний доступ до навколишнього середовища.

Зазначимо, що запорізьким дизайнерам вдалося створити гармонійний образ - і з піднятим, і з опущеним м'яким верхом "Таврія ландо" має привабливий вигляд.

Цікаво, що під капотом машини – 1,1-літровий двигун із моноінжектором. До речі, цей факт, а також панель приладів найпростішого з "Таврій" типу говорять про те, що машина була створена на початку 1990-х, коли не існувало "люксових" панелей і моторів МеМЗ з класичним багатоточковим інжектором.

Читайте також:

Торкнеться тисячі українців: які будуть проблеми у тих, хто їздить електросамокатами та моноколесами. Мало не здасться

Готуйте 17 тисяч гривень: як штрафуватимуть за катання на електросамокатах

Дід ховав її 30 років: у покинутому гаражі знайшли "Волгу" у заводському стані. Онуки й не знали