Порушення правил, неуважність, недотримання дистанції – причини виникнення ДТП можуть бути різними. Добре, коли страждає лише автомобіль, але найчастіше аварії на дорогах відбирають життя та здоров'я людей. Не дивно, що Законом передбачено жорсткі умови набуття прав.

І справді, людська бравада, безвідповідальність, невірні рішення і, що найстрашніше, п'яне водіння викликають найбільше аварійних ситуацій із серйозними наслідками на дорозі.

Саме тому в 2017 році було вирішено, що перші права водія видаються строком лише на 2 роки, з подальшою можливістю їх обміну, після закінчення терміну- постановою КМУ від 10 листопада 2017 року №885.

Щоправда, в обміні першого посвідчення водія можуть і відмовити. Головною умовою обміну тимчасових прав водія на постійні є керування транспортним засобом без порушень правил дорожнього руху. При обміні прав допускається трохи більше 2-х адміністративних попереджень.

А от у разі отримання більш ніж 2-х адміністративних попереджень або вчинення водієм кримінального правопорушення обмін водійських прав неможливий. Тимчасові права анулюються без права відновлення. Йому у цьому випадку доведеться повторно складати іспити, повідомила прес-служба Головного сервісного центру МВС.

До речі, зі складання іспитів на отримання посвідчення водія зараз можуть бути проблеми. Справа в тому, що з 1 червня 2023 року МВС посилило контроль за складанням теоретичного та практичного іспитів на отримання посвідчення водія, а також розпочало реформу своїх сервісних центрів. Мета нововведень – знизити до мінімуму корупцію під час отримання водійських "прав".

Зокрема, класи для теоретичного іспиту тепер обладнані чотирма відеокамерами, які контролюють. Також ведеться аудіозапис іспиту. Потрапити до класу для теоретичного іспиту тепер можна лише після того, як автоматизована система підтвердить вашу особу (фейс-контроль).

Автомобілі для практичного іспиту також тепер оснащені відеокамерами. Ведеться запис всього, що відбувається у салоні машини. Також ведеться і аудіозапис.

Поки що ці нововведення торкнулися лише шести областей, але до кінця 2023 року контроль за складання іспитів на отримання посвідчення водія посилять у всіх областях України.

Вже зараз можна сказати, що менше кандидатів у водії почали з першого разу складати теоретичний та практичний іспити. Наприклад, у Київській області у травні 2023 року практичний іспит з першого разу успішно склали 27% кандидатів у водії, а у червні, коли посилили контроль, – лише 18%.

Читайте також:

Батькам час готуватися: за що штрафуватимуть вас та ваших дітей

Розводняк на дорозі: як українських водіїв штрафують нібито за те, що вони напідпитку. Майте на увазі

Сів на мопед і отримав штраф у 40 тисяч: українцям розповіли про небезпеку

Готуйте 17 тисяч гривень: як штрафуватимуть за катання на електросамокатах