Ціни на пальне в Україні можуть зрости найближчим часом через збільшення податків та зростання світових цін. Це стало можливим через інтеграцію підвищених податків та зростання світових котирувань.

Директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн прогнозує, що вже у серпні ціни на бензин можуть сягнути 60 грн/л, а на дизпаливо - 55 грн/л. Докладніше про це інформує 24Канал.

З моменту введення колишніх податків на паливо (1 липня) ціни на бензин підвищилися на близько 4 грн/л, а на дизпаливо - трохи більше. Очікується, що подорожчання триватиме і до середини серпня ціни можуть досягти зазначених позначок.

Одним із факторів, що впливають на підвищення цін, є зростання світового ринку пального. У липні ціни на бензин та дизпаливо збільшились на $130-140/т, що становить близько 5 грн/л (з урахуванням нового 20% ПДВ). Також ціни на газ піднялися на $70/т (1,7 грн). Враховуючи сезон максимального споживання палива, що наближається, у всьому світі, не очікується суттєвого охолодження цін.

Важливим фактором, що впливає на ціноутворення, є складна ситуація на південному напрямку. Обстріли українських портів призвели до втрати бажання власників танкерів доставляти паливо до румунських портів та молдавського Джержулешті. Фрахтові витрати збільшилися майже на 50%, а деякі вимагають додаткового страхування життя екіпажу, включаючи сім'ї. Також зареєстровано випадки погроз цивільним судам з боку російських військових кораблів.

Вихід із цієї ситуації, на думку експерта, полягає у збільшенні контрактів із транспортними компаніями на північному та західному напрямках, а також у консолідації трейдерів.

Загалом ціни на пальне в Україні мають великий потенціал до зростання, і ситуація на ринку палива залишається нестабільною. Споживачам рекомендується бути готовими до можливого збільшення цін та вживати заходів для економії палива.

Читайте також:

Найкраще підготуватися заздалегідь: що буде з цінами на бензин та автогаз до кінця цього літа

Вже понад 50 гривень за літр: українців попередили про подорожчання бензину. Відчує кожен

Подорожчання бензину на заправках: ось за якими цінами тепер доведеться заправлятися