"У вас брудні номерні знаки" - часта причина зупинки автомобіля поліцією, якщо немає більш вагомих причин. Останнім часом штрафи за такі порушення збільшилися вп'ятеро, що призвело до частіших штрафів.

Відповідно до пункту 2.9 Правил дорожнього руху (ПДР), водію забороняється керувати транспортним засобом із настільки брудніми номерними знаками, що неможливо розрізнити символи з відстані 20 метрів. Це правило застосовується, навіть якщо не читається лише один символ.

За перше порушення водій отримає штраф за ч. 6 ст. 121 КпАП. При повторному порушенні водієві загрожує серйозніший штраф або громадські роботи з можливістю конфіскації транспортного засобу. Штраф накладається, коли номерний знак не читається на відстані 20 метрів.

Підставою для штрафу, як правило, є фото- та відеодокази номерних знаків, зняті з відстані 20 метрів. Потрібні точні виміри; відстань не може бути оцінена «на око».

Якщо вас зупинили, рекомендується одразу протерти номерні знаки, щоб покращити видимість та не посилити ситуацію. Після цього ви можете запросити інспектора патрульної поліції надати вам фото або відеозапис передбачуваного порушення.

Якщо інспектор не зафіксував порушення на фото чи відео та не було здійснено точних вимірів відстані, такий штраф може бути визнаний судом незаконним. Дуже важливо розуміти свої права та вимоги до доказів у таких випадках.

Читайте також:

Жодної стерилізації, а хрускіт просто чарівний: рецепт маринованих огірків по-фінськи

Gunzilla Олександра Цоля та Влада Корольова: подробиці відмивання російських грошей в Україні

Слово з чотирьох букв: Ада Роговцева розповіла, ким насправді є путінський фанат Микита Михалков