Ніхто не заперечуватиме, що вуличні гонщики неабияк псують нерви українцям, особливо зараз, у воєнний час. Ще б пак, у вечірні години, коли більшість українців хоче відпочити після насиченого робочого дня, вони влаштовують свої божевільні виїзди, заважаючи на дорозі іншим городянам. Крім того, ці порушники тиші люблять ще й дрифтувати. Схоже, тепер за своє шаленство треба буде дуже дорого платити.

Так, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає покарання за дрифт на дорогах. Про це свідчить законопроект №9642.

Посилання:

  • Дрифт - це техніка проходження поворотів, що характеризується використанням керованого занесення на максимально можливій швидкості та кута до траєкторії.
  • Дріфтинг - це не просто швидка їзда, це спорт, мистецтво проїжджати повороти якнайшвидше. Автомобіль при цьому рухається не тільки вперед, а й боком. Такий стиль дозволяє водієві швидко вирівняти машину після виходу з повороту.

Ось тільки звичайні вуличні гонщики не мають нічого спільного з дріфтом. Дріфтери-самоуки, які роз'їжджають на наших дорогах, це найчастіше просто мажори, які лише створюють небезпечні аварійні ситуації.

Раніше якщо водія, який дрифтував і створював небезпечну ситуацію на дорозі, спіймають на місці злочину, то за відсутності показань потерпілого, свідків чи матеріалів фото/відеофіксації, йому загрожувала лише адміністративна відповідальність.

Зараз за дрифт хочуть накладати чималі штрафи.

Так, якщо народні обранці проголосують ствердно за законопроект №9642, то якщо правоохоронці зафіксують таке порушення, водієві доведеться заплатити 8 500 грн. Якщо це знову повториться протягом року, штраф збільшиться вже до 17 000 грн. Також водій залишиться без прав водія на строк від шести місяців і до одного року.

Представники Верховної Ради пропонують внести такі зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • порушення водієм Правил дорожнього руху, що виражається в умисному занесенні автомобіля (тобто дріфту), тягне за собою штраф, розмір якого складе п'ятсот неоподатковуваних мінімумів громадян;
  • повторне порушення водієм Правил дорожнього руху, що виражається в умисному занесенні автомобіля (тобто дріфту) тягне за собою штраф, розмір якого складе п'ятсот неоподатковуваних мінімумів громадян;
  • також слід з'ясовувати наміри водія щодо дріфту.

Самі автори законопроекту вважають, що його ухвалення може вплинути на безпеку дорожнього руху.

Читайте також:

Цифри вражають: скільки коштує місяць проживання у Чехії для українських біженців

Не дивуйтеся, якщо в магазині не спрацює картка: українцям блокують гроші за борги

З вересня розпочнуться проблеми: кому з переселенців восени уріжуть виплати

Батьків попередили: які довідки потрібно надати перед школою та дитсадком