Минулого року АвтоВАЗ скромно поєднав модельний ряд Lada Kalina з успіхом більш популярної Granta. На перший погляд, це мало кому цікаво, адже насправді виробляється по суті той самий автомобіль, тільки під іншим ім'ям і трохи зміненим дизайном.

Докладніше про автомобіль читайте у нашому матеріалі.

Але якщо заглянути трохи глибше, то можна виявити легендарний прототип "Lada Kalina 4x4", який був курсовим проєктом Володимира Філатова зі «Строганівки», але в результаті перетворився на повнорозмірний макет і був показаний на Московському міжнародному автосалоні 2008 (ММАС-2008).

АвтоВАЗ оголосив конкурс серед російських ВНЗ на кращу концепцію рімейку однієї з моделей ВАЗу у 2006 році, головним призом був макет роботи, що перемогла, в натуральній величині. "Строганівка" була обрана школою-переможцем, але переможця досі не було оголошено. Після зміни керівництва на заводі проєкт був забутий.

Однак, через два роки, у 2008 році, АвтоВАЗ все ж таки зробив макет повнопривідної "Калини". Що дивно, для дизайнера, який вигадав проєкт, це стало несподіванкою, оскільки макет був створений без його участі.

Концепт "Lada Kalina 4x4" виглядає практично так само, як і на рендерингах, крім невеликої зміни у формі "губи" переднього бампера, кольору та розмірів коліс. Однак, варто зазначити, що це не справжній концепт, а збільшений до розмірів справжньої машини "курсовик" студента третього року навчання.

На відміну від поширених думок, двигуном, який знаходиться під капотом автомобіля, був не 2,0-літровий французький двигун. Це був неходовий макет у натуральну величину з дуже опрацьованим інтер'єром. АвтоВАЗ не планував запускати Lada Kalina 4x4 у серійне виробництво, і не працював над більш детальним опрацюванням концепції.

Можливо, найцікавішою частиною цього концепту є ескізи ралійної версії машини, які розбурхують уяву і викликають бажання побачити цей автомобіль на перегонах. Таким чином, концептуальний "Lada Kalina 4x4" є цікавим прикладом того, як автомобільний дизайн може бути захоплюючим та сповненим несподіванок.

Скріншот із мережі

Скріншот із мережі

Скріншот із мережі

Скріншот із мережі

Скріншот із мережі

Скріншот із мережі

Читайте також:

Автомобілістам, яким уже за 65 років, заборонять керувати машинами. Що чекає на деяких українців

Круче, ніж будь-яка іномарка: автоаматор зібрав саморобну машину із радянського мотлоху. Йому всі заздрять

Король колгоспних дискотек: українець показав, як може виглядати "горбатий" ЗАЗ у незвичайному тюнінгу