Нещодавно бельгійський музей «Abarth Works Museum» порадував своїх передплатників у соціальних мережах публікацією фотографій незвичайного червоного спортивного автомобіля, який давно було знято з виробництва. Якщо не знати яку машину ми бачимо на знімках, можна було б припустити, що перед нами Alfa Romeo, Lotus або Toyota. Проте, насправді машина на фотографіях – радянська "вісімка", ВАЗ-2108, яка мала назву ВАЗ "Сіфер".

Докладніше про незвичайне авто ВАЗ "Сіфер" читайте у нашому матеріалі.

Відомо, що рік випуску цього унікального автомобіля "Сіфер" - 1989 рік. Збирав ВАЗ "Сіфер" британський інженер та конструктор Тоні Стівенс. Робота над своїм першим родстером була закінчена ним ще в 1980 році, і він продовжував займатися саморобками, серед яких виявився автомобіль ВАЗ "Сіфер". І якимсь чином інформація про його саморобку дісталася радянських чиновників, яким ідея створення "Супутника" в родстері Стівенса дуже сподобалася. Хоча кузов тієї "вісімки" було замінено на новий.

Існує лише один екземпляр цього автомобіля, Stevens-Lada Cipher – саме таке повне найменування отримала унікальна машина ВАЗ "Сіфер". Зовнішньо кузов автомобіля ВАЗ "Сіфер" виділяється дверними ручками, а внутрішній простір ВАЗ "Сіфер", навпаки, зберігає більшість рідних деталей моделі ВАЗ.

Капот цієї Lada Cipher hide (ВАЗ "Сіфер") коштує бензиновий двигун об'ємом 1,3 літра. Містер Стівенс навіть домовився із заводом у Литві про випуск машини ВАЗ "Сіфер" серійно, але в перспективі все почало валитись і можливості виробництва ВАЗ "Сіфер" оформлятися не стали.

Звичайно, своя історія та унікальність ВАЗ "Сіфер" не можуть залишати байдужими професіоналів та любителів ретро-машин, оскільки на нещодавньому автомобільному аукціоні ВАЗ "Сіфер" оцінили у суму до 80 000 євро, що є майже рекордом для радянського автопрому.

ВАЗ Сіфер, фото: скріншот із мережі

ВАЗ Сіфер, фото: скріншот із мережі

ВАЗ Сіфер, фото: скріншот із мережі

ВАЗ Сіфер, фото: скріншот із мережі

ВАЗ Сіфер, фото: скріншот із мережі

Читайте також:

Ніколи не купуйте: названо автомобілі з Європи, на яких ви розоритеся

Просять 600 тисяч гривень: як виглядає унікальний "горбатий" ЗАЗ, зроблений за спецзамовленням

Він був королем доріг: рідкісний спортивний "Запорожець" кинули гнити під відкритим небом