Ніхто не заперечуватиме, що останнім часом багато українців зацікавилися історіями про незвичайні та невідомі автомобілі українського виробництва. Так, наприклад, у першій половині 1990-х на базі "Таврії" було створено цілу родину легкої комерційної техніки. Однак, на жаль, ринок не був готовим до нього.

І справді, мало хто знає про існування дуже рідкісного універсала на базі Таврії: моделі ЗАЗ-1701, яка з'явилася в 1993-94 роках.

Відомо, що у своїй першій генерації універсал ЗАЗ-1701 мав стандартний задній борт від "Таврії", проте незабаром корму допрацювали, зрівнявши низ отвору задніх дверей із підлогою. На міцності кузова це не відбилося (оскільки – рама!), а ось вантажити машину стало зручніше.

Крім того, модель ЗАЗ-1701 мала два ряди сидінь, великий багажник та розтягнуту в порівнянні з хетчбеком базу.

ЗАЗ-1701

На жаль, універсал із високим дахом так і залишився у кількох примірниках, виготовлених на дослідній ділянці НТЦ "ЗАЗ-Автотехніка" – Науково-технічному центрі, який працював при заводі ЗАЗ та створював переробки на основі серійної продукції Запорізького автозаводу.

Завод ЗАЗ загалом ідею схвалив, але запускати ЗАЗ-1701 у серію не став. Ще б пак, виробничі плани, які мав тоді автогігант, були орієнтовані на масове виробництво популярних тоді "Таврій" та "Славут". Але незважаючи на все, ЗАЗ-1701 залишився в історії як один із гідних варіантів "Таврії", який не здобув популярності не зі своєї вини.

Читайте також:

Ось що станеться, якщо ви їздитимете на зимовій гумі влітку

Навіть целофан на сидіннях залишився: у покинутому гаражі виявили унікальний ЗАЗ "Таврія" у заводському стані

Круче американських: як виглядав рідкісний та забутий український мінівен для всієї родини