Патрульні часто використовують хитрі трюки при запропонованому огляді стан алкогольного чи наркотичного сп'яніння водія для складання протоколу за ст. 130 КУпАП.

Адвокат Роман Симутін розповідає про головні схеми обману, інформує РБК-Україна.

Перша ситуація – водій зупиняється патрульними для перевірки документів та страховки. Потім водієві кажуть, що зіниці водія розширені й видно пітливість, і запитують, чи водій не вживав наркотичних засобів. Потім водію пропонують проїхати до медустанови для огляду. Водій обурюється та стверджує, що не вживає наркотики. У відповідь патрульні пропонують написати водію у протоколі, що він не вживає наркотичних засобів. Однак після написання цієї фрази водієві загрожує позбавлення прав на рік та штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Друга ситуація - водієві пропонують пройти огляд на алкоголь чи наркотики, але водій не має на це часу. Тоді водієві пропонують просто відмовитися від огляду та написати у протоколі: "Поспішаю, від огляду в лікарні відмовляюся". І знову це стає підставою для штрафу водію.

Третя ситуація - водій показує посвідчення водія замість паспорта, коли під'їжджає патруль. І замість перевірки документів водія починається питання: "Авто ваше? Страховка є? А ви випадково не вживали?". Внаслідок цього складається протокол за відмову в проходженні огляду на стан сп'яніння. Тому адвокат рекомендує завжди показувати паспорт, а не права.

Четверта ситуація - іноді водій заперечує факт керування, але все одно складається протокол і пропонується варіант: не заберуть авто, але водій знайде іншого водія, а в протоколі буде зазначено, що він зобов'язується не керувати автомобілем до повного витверезіння. Таким чином, водій фактично визнає, що керував автомобілем у стані сп'яніння.

Це лише деякі з трюків та схем, які використовувалися патрульними у подібних ситуаціях. Важливо бути уважним і знати свої права, щоб уникнути непотрібних проблем під час спілкування з патрульними.

Читайте також:

Так міг би виглядати ЗАЗ "Таврія" нового покоління: цю машину не відрізнити від іномарки

Вони гниють на очах: ​​п'ять автомобілів, від яких треба триматися подалі

Комусь дуже пощастило: у густому лісі знайшли занедбаний Range Rover, який простояв там майже 20 років