Мало хто знає, але виробництво мототехніки у Львові розпочалося 1958 року на базі велосипедного заводу. Першою моделлю був мотовелосипед ЛГЗ В-902, конструкцію якого розробили у Харкові. Але вже 1964 року у Львові було розроблено та запущено у виробництво власну модель одношвидкісного мотовелосипеда ЛЗМ МВ-042 "Львів'янка". До середини 60-х у Львові розробили і першу 2-швидкісну модель мопеда МП-043, виробництво якої розпочалося у 1967 році та тривало лише рік.

Відомо, що найперший український мопед "Верховина" мав рубані форми, два паливні баки та капот, що закриває двигун. При цьому МП-043 міг розганятися до 50 км\год і мав вагу 48 кг.

Мопед комплектувався двигуном Ш-51К потужністю 2 л. і мав 2 передачі з перемиканням на кермі. Запуск двигуна здійснювався за допомогою педалей, але на відміну від одношвидкісних мотовелосипедів, рухати мопед міг тільки двигун.

У 1968 вартість МП-043 була 190 рублів.

Примірник ЛЗМ МП-043 з колекції AC Heritage було знайдено у Чернігівській області, де він довгий час пролежав на горищі сараю. Це і зберегло цей мопед у повному оригінальному стані. Як він виглядає зараз і їздить, можна подивитися на відео.

Читайте також:

Його навіть показували на виставках: у покинутому сараї знайшли унікальний автомобіль "Ява"

Майже горбатий ЗАЗ: як виглядає невеликий автомобіль для студентів. У ньому немає дверей

Українцям знову хочуть повернути нульовий розмитнення машин: хто зможе пригнати авто мрії